top of page

CBT

CBT  הינה שיטת טיפול קוגניטיבית-התנהגותית אשר פותחה ע"י אהרון בק ואלברט אליס. השיטה מתבססת על ההנחה שעולמנו הרגשי מושפע מהאופן בו אנו חושבים על עצמינו, על האחר ועל העולם.

שיטת הטיפול הקוגניטיבית התנהגותית, Cognitive Behavioral Therapy, משלבת בין שתי גישות טיפול פסיכולוגיות מרכזיות:

הטיפול ההתנהגותי ו-הטיפול הקוגניטיבי. 

בטיפול CBT נשלב בין שתי הגישות הלו על מנת לשנות דפוסי חשיבה ושינוי דפוסי התנהגות לא יעילים, אשר גורמים לאדם סבל או מצוקה.

 

הרעיון העומד בבסיס ה-CBT הוא ששינוי מעמיק במחשבות שלנו, מייצר שינוי מיידי ברגשות שלנו וכך גם בהתנהגות ובתגובות שלנו.
 

תפיסותינו מושפעות מהסביבה בה אנחנו נמצאים, אך הפרשנות השונה לגבי המציאות שונה מאדם לאדם, בהתאם לדפוסי החשיבה האופייניים לאדם.
 

בטיפול נזהה את דפוסי חשיבה והתנהגות לא יעילים בהם מחזיק המטופל (גם אם לא במודע), נבין מאין נובעות המחשבות השליליות המעכבות ונלמד כיצד לשנות את הדפוסים הללו כך שגם התגובות והרגשות ישתנו ליעילות ומקדמות יותר.

ה-CBT  הינה שיטת טיפול קוגניטיבית התנהגותית המיועדת לטיפול במגוון סוגים של הפרעות מצב רוח, חרדה, דכאון, פוביות ספציפיות, התקפי פאניקה דימוי עצמי נמוך ומצבי משבר שונים.

הטיפול הקוגניטיבי-התנהגותי, מהווה שיטת טיפול רחבת-היקף אשר מציעה פתרונות ממשיים לבעיות רגשיות מהותיות. הטיפול מתמקד בשינוי תפיסות ואמונות יסוד בשילוב שינוי התנהגותי על מנת להחזיר למטופל את תחושת השליטה בחייו ולשם שיפור התפקוד היומיומי שלו ורווחתו הרגשית.

אחד ממאפייניו העיקריים של טיפול CBT הוא שהרבה מהעבודה הטיפולית עושה המטופל בעצמו ולא במסגרת שעות הטיפול. בפגישה הטיפולית מקבל המטופל משימות לבצע בביתו, אותן הוא מתרגל בין הפגישות הטיפוליות, כאשר לעשייה זו חלק נכבד בקידום המטרות הטיפוליות ושיפור מצבו הרגשי.

 

הטיפול מחזיר למטופל את האמונה ביכולתו לעזור לעצמו ומעניק כלים פרקטיים לעבודה עם מחשבות טורדניות, התנהגויות לא יעילות ותגובות לא מותאמות.

בגישה זו אנחנו מאמינים שרגשות כמו חרדה ודיכאון הם תוצר של מחשבות והתנהגויות לא יעילות - דפוסי חשיבה והרגלים המייצרים רגשות שליליים ומצב רוח שלילי. מטרת הטיפול היא לשנות את דרכי המחשבה וההתנהגות של המטופל ולהפוך אותן ליעילות יותר עבורו לשם שיפור איכות חייו.

 

מחקרים הוכיחו כי ה-CBT נחשב לשיטת הטיפול היעילה ביותר בעולם בטיפול בהפרעות רגשיות נפוצות כמו: חרדה, דיכאון, דחיינות, מצבי משבר, דימוי עצמי נמוך, פוביות ספציפיות ועוד.

 

הטיפול הקוגניטיבי שם דגש על הפירוש שאנחנו נותנים למציאות ועל המחשבות שעוברות לנו בראש.

הגישה הקוגניטיבית רואה במחשבות כמעין פילטר שדרכו אנחנו חווים את המציאות.  הגישה הזו בוחנת כל הזמן את הקשרים שמתקיימים בין המחשבות שלנו, לרגשות, לגוף ולהתנהגויות שלנו.

 

הטיפול ההתנהגותי שם דגש על שינוי התנהגויות לא רצויות באמצעות למידה ותרגול של התנהגויות חדשות.  לדוגמה, אדם שמתמודד עם חרדה ממעליות, כנראה נוצר אצלו חיבור אוטומטי בין מעלית וסכנת איום ממשי. בטיפול ננתק או נעקוף את הקשר הזה ע"י פיתוח חשיבה ממתנת וגמישה יותר.

כמו כן בטיפול ההתנהגותי נלמד כלים ושיטות לווסת את המחשבות, הרגשות וההתנהות בעזרת תרגילי נשימות, מיינדפולנס, שליטה בסימפטומים הגופניים וכד'.

 

שלושת הגלים ב CBT

טיפול קוגניטיבי-התנהגותי התפתח לאורך שלושה דורות, אותן נהוג לכנות ״גלים״:

•       הגל הראשון התמקד בפאן ההתנהגותי בלבד (behave),התפתח בתחילת שנות ה-60, עם הספקות שהחלו להתעורר לגבי יעילותן הקלינית של שיטות הטיפול הדינמיות. כאן נמצא שמות מוכרים כמו פבלוב, סקינר וכד  ומכאן צמחו מונחים מוכרים כמו התניה קלאסית ואופרנטית.

•       הגל השני התפתח ע״י הפסיכיאטר אהרון בק, אלברט אליס וממשיכם ד"ר דייויד ברנס. הם החלו להפנות את תשומת הלב לקוגניציות, למחשבות ולהשפעה שלהם על הרגשות שלנו. הם הביאו איתם שיטות ומושגים חדשים שהדגישו את התפקיד של דפוסי חשיבה לא-אדפטיביים, לא יעילים והקשר שלהם לרגשות ולהתנהגות.

ה-CBT מדבר על השילוב בין שתי הגישות ההתנהגותית והקוגניטיבית.

•       הגל השלישי של ה CBT מתבסס פחות על שינוי, אלא יותר על זיהוי וקבלה. חלק נכבד מהגישות שנכללות תחת הגל השלישי נשענות על התבונה הבודהיסטית.
בין המודלים המשתייכים לגל החדש או השלישי הן: טיפול דיאלקטי -התנהגותי (DBT), טיפול מבוסס קבלה ומחויבות  (ACT), טיפול קוגניטיבי מבוסס מיינדפולנס (MBCT), חמלה עצמית ושיטות נוספות.

bottom of page